„АКО ЧОВЕК ОВЛАДЕЕ ДИШАНЕТО СИ, СТАВА ГОСПОДАР НА СЪДБАТА СИ!”

„АКО ЧОВЕК ОВЛАДЕЕ ДИШАНЕТО СИ, СТАВА ГОСПОДАР НА СЪДБАТА СИ!”

Един от най-важните принципи за здрав организъм е пpaвилнoтo дишaнe, ĸoeтo тpябвa дa e пpeз нoca. Всички знаем, че човек живее докато в неговото тяло протича жизнена енергия. Когато тя спре, настъпва смърт. Правилното дишане намалява нервното напрежение, успокоява ума, прочиства целия организъм, отстранява блокажите на енергия по пътя на нервните потоци, лекува депресии и психически заболявания. То въздейства на всички органи в нашето тяло чрез масажа на вдишването и издишването, подхранвайки ги с кръв. Един дихателен цикъл се състои от едно вдишване и едно издишване. Белите дробове са разположени в гръдния кош и при вдишване те се разширяват. Повечето хора не знаят как да изпълват целия обем на белите си дробове и поради това не успяват да изхвърлят въглеродния двуокис и токсините от кръвта. Това най-лесно се постига чрез „коремното” дишане. При вдишване въздухът прониква в бронхите и изпълва белите дробове, включително долната им част. Така белият дроб натиска диафрагмата и тя се спуска надолу. В този момент гръдният кош е изпълнен с въздух и коремът се издува. При издишане коремът се прибира, диафрагмата се повдига и достига белите дробове. Това позволява на издишания въздух да напусне долната част на белите дробове. И вдишването, и издишването се извършват през носа. В началото дишането е с малка амплитуда, но постепенно трябва да удължавате продължителността на циклите вдишване-издишване.
Който усвои правилното и ритмичното дишане, ще бъде в състояние да приема значително количество енергия, да не боледува и да забави процесите на стареене в организма си, да прочиства редовно и лесно белите си дробове. При правилното дишане ценният за организма ни кислород се разнася из цялото тяло. Спокойно може да кажем, че хората, които не умеят да дишат, не подхранват клетките си с достатъчно кислород, получават хипоксия на тъканите и затова по-бързо стареят и по-бързо умират. Дишането може да се регулира и изменя за постигането на определени резултати. Приетата чрез дишане жизнена енергия може да се насочва и да укрепва целия организъм.
Не случайно в древните санскритски книги често се споменава, че „ако Човек овладее дишането си, става Господар на съдбата си.” Всички древни мъдреци и философи са използвали контролираното дишане, за да влязат по-бързо в медитативно състояние и са знаели, че дишането е пряко свързано с физическото и духовното ни благосъстояние. В днешно време сме принудени да дишаме нечист въздух, примесен с пушеци, автомобилни газове, химически отпадъци и много други отрови и токсини. Всичко това прониква в белите ни дробове, а оттам и в целия ни организъм, след което идват болестите и многобройните неразположения и здравословни проблеми. Там където въздухът е чист, а също и зареден с повече отрицателни електрически заряди аниони, дишаме по-леко, наспиваме се по-бързо и умората ни изчезва. Повече отрицателни електрически заряди се срещат при естествената радиация в природата, при ултравиолетовите лъчи на слънцето и около водопадите. Когато анионите спаднат под 2000 куб. см – най-често това се забелязва в големите градове, у хората започва да се проявяват спад на имунната система, хронична умора, безсъние и главоболие.
Не винаги сме в състояние да отидем в гора или парк, за да подишаме чист въздух, но след като се научим да дишаме правилно бихме могли постоянно да неутрализираме отровите и токсините, да „преработваме и пречистваме” сами въздуха, който вдишваме, да изхвърляме отрицателната енергия и да се самозареждаме с положителна, да преодоляваме бързо стреса и депресията. Лошите дихатели навици – като ускорено, шумно и плитко дишане, дишане само през уста и др., увреждат белите дробове и сърцето, променят кръвообръщението, засилват процесите на стареене, водят до енергиен дисбаланс – причина за още много и тежки заболявания. Има хиляди хора, при които кислород не е прониквал до долните участъци на белите им дробове от много години и хиляди други, които не съумяват да изхвърлят пълноценно вредния въглероден двуокис.
Ежедневното упражняване и трениране на белите дробове е необходимо за нашето добро здраве. Тяхното редовно свиване и отпускане спомага за пълноценното абсорбиране на енергията. За разлика от бебетата и малките деца, които несъзнателно упражняват белите си дробове, когато плачат, възрастните хора трябва да приложат съзнателна дихателна работа. Когато белите дробове са здрави, те могат да се справят с всички болестотворни микроби. Древните индуси и китайци проверявали дали белите им дробове са здрави без да ходят на лекар, като се наблюдавали сами – ако времето за издишване е по-дълго от времето за вдишване, това говорело за заболяване, тъй като се поема по-малко въздух, отколкото се изхвърля. И ако вдишването е по-дълго отколкото издишването, това означавало, че човек е здрав, той е поел повече енергия.
Тренирайки дишането, ние нормализираме белодробната си вентилация и променяме концентрацията на въглеродния двуокис в белите дробове и кръвта.
Благодарение на правилното дишане, ще се сблъскваме всеки ден с необикновеното в обикновените неща, ще преодоляваме всички трудности по-леко и неусетно, ще ставаме по-здрави и по-силни, ще преосмислим живота си и ще открием, че живеем пълноценно и щастливо.

Анна- инструктор по йога