Физически упражнения през детството!

Все по уседналият ни начин на живот е основен фактор за зачестилите случаи на затлъстяване, както при възрастните, така и при децата. Създаването на здравословни навици зависи от нас възрастните и те ще служат на децата ни до дълбоки старини, а дай боже и да ги предадат и на своите поколения .

Редовното провеждане на физически упражнения през детството не само понижава риска от затлъстяване, инсулти и диабет. Упражненията също укрепват костите и мускулите, и то по времето, когато детето ви поставя основите на тяхното бъдещо здраве.

Британската кардиологична фондация препоръчва децата на възраст от 5 до 18 години да провеждат упражнения с умерена интензивност в продължение на поне един час дневно. Сред подходящите форми на физическа активност са бързото ходене, плуването, карането на велосипед, ТАНЦИТЕ, и играта на открито. Също така се препоръчва поне два пъти седмично да се провеждат упражнения, подобряващи силата на мускулите, здравината на костите и гъвкавостта. Към тях спадат скачането на въже, катеренето, скоковете и гимнастическите упражнения.

Старайте се да давате личен пример на децата си, по възможност ходете повече на разходки с детето си или карайте заедно колела, или плувайте , или вие самите спортувайте повече. Интересувайте се от спортните занимания на детето си и ако то открие спорт, който му допада, го подкрепете.

Според национално проучване на МБМД 49% от Българите имат наднормено тегло или затлъстяване. Във възрастта между 14 и 17 години наднорменото тегло и затлъстяването са 14%, между 20 и 29 години – 28%, между 30 и 39 години- 37%, между 40 и 49 години – 57%, а над 50 години са 65%.

Една трета от Българите не извършват физически натоварвания в ежедневието си, нито спортуват. При останалите две трети – 40% вършат градинска работа, а 20% се разхождат. Реално спортуват едва 10% от българите.

 

Предлагам Ви един малък тест, за да установите дали детето Ви спортува достатъчно:

  1. Колко време прекарва детето ви пред телевизора или пред компютъра? 

а) повече от три часа на ден;

б) един , два часа на ден;

в) един час или по малко на ден

2. Колко често детето ви ходи пеш или с велосипед на училище?

а) рядко или никога;

б) два или повече пъти в седмицата;

в) през повечето дни.

3. Колко често детето ви провежда физически упражнения с умерена интензивност и продължителност поне 60 мин. ?

а) по-рядко от веднъж седмично;

б) един, два пъти седмично;

в) през повечето дни.

4. Колко често правите физически упражнения с детето си? 

а) рядко или никога;

б) всяка седмица;

в) през повечето дни.

5. Колко често детето ви играе на открито?

а) рядко или никога;

б) два или повече пъти в седмицата;

в) всеки ден.

6. Колко често детето ви участва в извънкласни спортни дейности?

а) рядко или никога;

б) веднъж седмично;

в) няколко пъти седмично.

КАК СЕ СПРАВЯ ДЕТЕТО ВИ

Преобладаващи отговори “а”. 

Физическата активност на детето ви не е достатъчна. Помислете какви промени може да направите, може би трябва да преразгледате навиците на семейството по отношение на спортуването.

Преобладаващи отговори “б”.

Детето ви е физически активно, но вероятно можете да увеличите спортните дейности. Опитайте се да включите малко повече здравословни занимания в седмичната си програма.

Преобладаващи отговори “в”.

Отлично- детето ви прави достатъчно по отношение на физическата ви активност. Продължавайте да го насърчавате, така че детето ви да запази тези здравословни навици през юношеството и след това.