Хайде да се погрижим за костите!

Няколко малки усилия ежедневно са необходими, за да подобрим значително състоянието на нашите кости, мускули и стави. 

КОСТИ: Да се опитаме да ограничим загубата на костно вещество.

1. Увеличете приема на калций. Много важно е през детството и юношеството да се консумират достатъчно млечни продукти, защото те ще бъдат достатъчни за през целия ни живот за да може костите ни да са в добро състояние, а при хората в по- зряла възраст консумирането на тези продукти ще им помогне да не губят костно вещество.

2. Провеждайте силови тренировки. Упражненията от този вид увеличават здравината на костите и силата на мускулите, също така могат да се провеждат лесно в домашни условия.

3.Спрете тютюнопушенето. Изследванията на остеопорозата са установили, че води до голяма загуба на костно вещество и повишава риска от фрактури.

4. Избягвайте газираните напитки. Кока- колата, съдържа фосфорна киселина, която отнема калция от организма. Установено е, че само две чаши дневно имат вредно въздействие.

5. Разхождайте се в парка. Това е чудесно, ненатоварващо упражнение. Ходете с умерено бързи крачки 30 минути поне 5 пъти седмично и скоро ще забележите резултат.

6. Поддържайте нивото на витамин Д в тялото си. Той е жизненонеобходим за усвояването на калция. Организмът ви може да си набави достатъчно витамин Д за цяла година, като през летните месеци излагате лицето и ръцете си на слънце 15-20 мин. дневно.

7. Не прекалявайте с алкохола. Прекалената употреба наврежда за производството на нова кост, а и за усвояването на витамин Д.