Как да избягваме падания с напредване на възрастта!

Двигателната активност и пълноценното хранене са ключа към поддържане на здрави кости, мускули и стави с напредване на възрастта. Гените са тези, които основно определят поддатливостта за различните заболявания, но здравословния начин на живот ще ограничи вероятността от проблеми и ще ви помогне да избегнете най -тежките последици.

Физическите упражнения са решаващи за самостоятелността ви в по-късните години от живота. Така ще се справяте самостоятелно с много от задълженията Ви. Не е необходимо да заделяте специално време за упражнения, важно е да си намерите подходящо хоби: градинарство, разходки или танци. Дори ходенето на пазар или просто обикалянето по магазините, или чистенето ще задържат вашата подвижност. Препоръчително е да участвате във вашето хоби с умерена интензивност , около 45мин. до един час, три пъти в седмицата. Всяко упражнение, което ускорява пулса ви, например бързо ходене или танците, изгаря калории и поддържа сърцето и белите ви дробове във форма. Ако правите упражнения с леки тежести , ще поддържате здравината на костите и мускулите. Ако правите упражнения за равновесие и гъвкавост, ще избегнете паданията.

Хранете се пълноценно! Повечето хора установяват , че енергийните нужди на организма им намаляват с възрастта, вследствие на което намаляват приема на хранителни вещества, изграждащи костите и мускулите. Освен това в процеса на стареене стомашната киселинност се понижава и абсорбацията на хранителните вещества, като цинг, калций и желязо се нарушава. С приема на някои лекарства, също се нарушава усвояването на витамините и минералите. Именно затова консумирането на достатъчно плодове и зеленчуци , както и храни богати на белтъчини е по-важно от всякога. Нека месото да е задушено или печено, за да бъде по-щадящо стомаха. Богати на белтъчини са също бобът, ядките, варивата и рибата.Мазните риби съдържат омега-3 мастни киселини, които са много полезни за ставите. Ако вземате диуретици , старайте се да приемате достатъчно храна, богата на калий и магнезий, като банани, месо, картофи, портокали и сушени плодове. Старайте се да си набавите и витамин Д , чрез слънчевата светлина или чрез витамини, защото чрез него ще укрепнете костите и ще избегнете падания.

Как да предотвратим паданията?

  • Сменете старите си чехли. Също така и обувките за навън. Гледайте да са вързани по крака да имат стабилна и неплъзгащи се подметки;
  • Гледайте дрехите да са ви удобни и достатъчно широки ,за да позволяват добро и волно движение;
  • Грижете се редовно за зрението си ;
  • Грижете се да се движите всеки ден;
  • Подбирайте храната си;
  • Незабравяйте да се наслаждавате на живота и да танцувате много.