Какво е калориен дефицит, и Как да постигнем желаната фигура

Какво е калориен дефицит, и Как да постигнем желаната фигура

  Ако някога сте се опитвали да отслабнете, може би сте чували за калориен дефицит, но все още се чудите какво точно представлява или защо е необходим при отслабване. Тази статия обяснява всичко, което е нужно да знаете за калорийния дефицит, включвайки какво представлява, как действа на отслабването и как да го постигнем по здравословен начин.

  Калориите са единици за енергия, които си набавяме от храната и напитките.Когато приемаме по-малко калории, отколкото изгаряме, постигаме калориен дефицит.Когато количеството на приетите калории е по-малко от нужното, тялото компенсира недостига чрез липолиза (разграждане на мазнините). По този начин се предполага, че при състояние на калориен дефицит ще топим мазнини и ще отслабваме.Физиологично е невъзможно да отслабвате, без да сте в калориен дефицит.

Как да влезете в калориен дефицит?

Много хора си мислят, че когато консумират много малко или никаква храна за деня, отслабват, но всъщност се получава йо-йо ефекта.По този начин не си набавяте необходимите Ви витамини и минерали и губите мускулната си маса. Рано или късно гладът надделява, започвате да се храните както преди и всичко се натрупва под формата на мазнини. Получава се така, че не само не отслабвате, но и наддавате.Правилният начин е да намалите приетите калории чрез храна, но в умерени граници (15 или 20%) и междувременно да спортувате повече.Това е най-добрия начин да изчистите мазнините и да стегнете тялото си. Използвайте всички възможности да се движите и изгаряте калории. Това не включва само тренировките, но и ходенето до магазина, извършването на домашните задължения и всички видове дейности с движение.Така ще се чувствате по-свежи и енергични, а резултатите ще дойдат плавно, но отслабването ще е трайно, без възвръщане на загубеното тегло.

Как да се храним?

  • Базирайте менюто си на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури, пробиотични храни , ядки и семена.
  • Намалете консумацията на животински и млечни продукти.
  • Избягвайте или сведете до минимум приема на захарни и солени изделия, сладкарски изделия, пържени храни, газирани напитки и тестени закуски.
  • Приемайте поне по 1.5 литра дневно 
  • Започнете деня си със закуска.Сутрин метаболизмът на обработка на храната е по-силен от всяка друга част на деня.Храната от закуската се разгражда най-бързо и не се трупа като мазнини, а в същото време ни дава много енергия.
  • Повечето хора обядват на работа или в училище и е много трудно да се намери нещо полезно и бързо.За Това можете да си носите домашно сготвена храна от вкъщи или ако ядете навън да заложите на супа или месо със салата.
  • Вечерята е време, в което е лесно да се преяжда, особено ако не сте яли много през деня. Умствено разделете чинията си на четири четвъртинки. Една четвърт е за вашия месен или протеинов източник, една четвърт е за въглехидрати, а последните две четвърти са за свежи зеленчуци.Също така изследвания показват, че след 19 часа не е добре да се яде нищо. Ако огладнеете можете да си позволите да хапнете кисело мляко.Затова казват закуската изяж сам, обяда раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага си.