Местни и полезни храни

Много от нас са чували фразата “От градината на баба и дядо е най-вкусно”! Вкуса на ароматната, сочна праскова откъсната току що от дървото, не може да бъде заменен с тази от маркета, все още неузряла, твърда с идеята да издържи още седмица две..
За жалост тази фраза все по-рядко се използва, защото поколенията се променят и градският, забързан начин на живот навлиза все по дълбоко в домовете и умовете ни!
Днес начинът по който получаваме храната си най-често изминава няколко хиляди километра. Това разбира се изобщо не е здравословно. При пренасянето на продуктите най-вече със самолет, се отделя голяма част въглероден диоксид. Много често храната бива третирана с различни химикали вредни за организма на човек, за да издържи дългият път на превозване и да запази привидно свеж вид.
На световно равнище този проблем става все по голям.Но за наша радост Микрофермерството намира решението на този проблем, като се опитва да задоволи нуждите на съвременният, градски човек и предлага екологично чисти продукти от съседни или близки райони. Така замърсяването на околната среда от превозването се намаля до минимум, а и ще могат да се закупуват по лесно и директно от производителя пресни плодове, зеленчуци,млечни продукти, яйца и др.

Най-широко разпространен такъв тип фермерство е в Англия, но отскоро има наблюдения на Микро ферми и в България. Най-често можете да откриете такива във Фейсбук групи за здравословно хранене и по Фермерските пазари.

При микрофермерството производителите могат да си позволят да обработват земята с натурални торове. Също така да берат продукцията в деня на самата доставка. Освен това, подобен тип производство дава възможност да се променят местата за обработка, както изисква естественото зеленчукопроизводството.

ПОЧИСТВАНЕ НА ЕЗИКА ЗАЩО?
Сутрин почистването на езика е препоръчително да се превърне в редовна практика. Тя датира още от древността в Индия, но все повече се завръща в „модерния свят”. Според Аюрведа изчистването сутрин на езика е също много важно, както миенето на зъбите. Тази практиката би трябвало да е неразделна част от хигиената на устата и поддържането на свеж дъх. Почистването на езика спомага за изчистването на токсините, натрупани върху езика, засилва чувството за вкус и стимулира, чрез леките движения вътрешните органи.
Подобряване на вкуса и здравето на вътрешните органи: Почистването на езика подобрява усещането за вкус, което ще ви накара да се наслаждавате още повече на храната, която консумирате. Освен това почистването на езика оказва положително влияние и върху здравето на вътрешните органи, тъй като различните части на езика са свързани с белите дробове, сърцето, стомаха, черния дроб, далака, бъбреците и червата. Налепите по езика показват наличието на токсини, които са пречка за правилното храносмилане като цяло. Почистването на езика нежно отстранява тези токсини от езика и едновременно стимулира работата на различните органи. Езика е единствения мускул в нашето тяло, който приема Прана директно от храната.

СЕЗОННИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
За радост в нашата страна съществуват четири сезона, които дават възможност за голямото разнообразие от плодове и зеленчуци. Сезонните храни са в по-големи количества, а цената има е най-ниска. Най-добре да се ядат активно именно в сезона си, тъй като растат под слънчевите лъчи и запазват всички полезни вещества в себе си. Както и нямат нужда от допълнително третиране с химикали за да издържат по-дълго, когато се внасят от далечни страни.
Когато предпочитаме плодове или зеленчуци от местни производители, ние запазваме здравето, подкрепяме нашият пазар и намаляваме нуждата употреба на консерванти, пестициди и др химикали. Също така подкрепяме производството да се случва изцяло на наша земя, и качеството му да бъде по лесно управлявано. Най-често можем да открием такива храни на близкия пазар, а също така директно да поговорим с производителя на продуктите.
Поради голямото разнообразие на сезонни храни, които са с по-голяма трайност, чрез правилно съхранение могат да бъдат консумирани и в другите сезони.
Най-добрата комбинация на плодовете и зеленчуците е с Ядки, Зърнени и Бобови култури, отново от местни производители.


ВИДОВЕ ХРАНА СПОРЕД ЙОГА
Според Йога ученията съществуват три вида храна: сатвична – чиста, раджастична – възбуждаща и тамасична – не чиста храна. така наречените три гуни, отговарящи за трите свойства свързани с всичко срещано в природата! Сатва, раджас и тамас. В съчетанието между тези три гуни се поражда разнообразието на предметите, действията, явленията като цяло. 

Сатва – това са хармония, чистота, равновесие, доброта, покой, яснота, светлина, щастие.
Сатвична храна,e тази която е свежа, чиста, естествена, опростена, готвена с лека термична обработка, почти без подправки. Най-добрата сатвична храна включва сурови плодове, зеленчуци и ядки.

Раджас – съответства на желание, страст, раздразнителност,активност, действие, възбудимост.
Раджасичната храна се състои от люти и пикантни ястия, пържени, задушени, сладкарски изделия, силно кафе,чай и алкохол. Тя навежда човек към преяждане, след консумирането й продължително време човек изпитва тежест. Тази храна буди страст и плътски желания.

Тамас – съответства на бездействие, мързел, тъпота, невежество, равнодушие,инертност, заблуденост, тежест, мрачност, нежелание 
Тамасичната храна бива, подлагана на много силна обработка, промишлена преработка, не много прясната храна, която е съхранявана продължително или е била подлагана на вторично подгряване, гранясала, с много готварска сол, червен и черен пипер или други подправки.
 
Най- добрата храна е прясната или Сатвичната, която се свързва тясно с представата на йогите за Прана или жизнената енергия, която се проявява във всякакви форми,всички одушевени и неодушевени предмети. Слънцето, въздухът, водата, минералите светлината, земята – всичко е наситено с тази енергия. Ако на човек не му достига Прана, той става слаб и лишен от „живот”. Когато Жизнената енергия е достатъчна, човек се чувства енергичен и изпълнен с живот.  
Йогисткото учение е насочено към увеличението на Прана, която съществува у всеки човек малко или много. Физическите, дихателните и психичните упражнения, морално-етичните и другите възгледи на йога учат човек правилно да натрупва и изразходва Енергията. В сатвичната храна се съдържа най-много Прана!


Нашето здраве зависи от нас самите!
Бъдете здрави, яжте равномерно и живейте с чисти помисли!

Anna Velic – Йога инструктор