МРЪСЕН ВЪЗДУХ, ЧИСТ ВЪЗДУХ

МРЪСЕН ВЪЗДУХ, ЧИСТ ВЪЗДУХ
Настъпи ли зимният сезон, започва и повишаването на вредните прахови частитици във Въздуха!
Ние ще предложим няколко лесни начина в защита от мръсният въздух на вас и вашите семейства!
В България, проблемите с Въздуха са наслоявани от много години и за момента все още няма взети мерки, които да изчистят въздуха на момента.
В Зимните дни най-вече, когато замърсяването е над допустимите норми,е важно е да избягваме излизането навън за по дълъг период от време. Вкъщи е желателно да намалим температурата в стаите до 21 градуса, за да ограничим натоварването върху системата и горивото, което изразходваме. Горенето на пластмаса,гуми и други такива отпадъци е забранено, много вредно и токсично за околната среда и нашето здраве.


НАШИТЕ СЪВЕТИ

 1. Избирайте малките и тихи улици
  Изследвайки нивата на замърсяване във въздуха по главните булеварди в големите градове, учени откриват, че когато ходим по малките улици, нивото на замърсяване е с до 60% по-малко. Ако обичаме да ходим пеш, караме колело или водим децата си на училище покрай най-натоварените места, то си струва да помислите за обиколни маршрути по страничните и не толкова натоварени пресечки.
 2. Правете повече разходки в планината или в парка
  Както всички знаем дърветата са белите дробове на природата! Отрицателните Йони така полезни за нашето здраве с впъти повече от града. , в близост до реки, езера, водопади. Любопитни факти: Концентрация на отрицателни йони (I/cm3 въздух) в различна среда:

•жилища и офиси в градски райони 50-100
•жилища и офиси с климатик до 40
•градски улици 100-500
•много натоварени пътища под 100
•села 2 000-4 000
•планини и курорти 5 000-10 000
•близо до водопади 10 000-50 000
•след буря 50 000-100 000

Ако нямате възможност да отидете в планината, то разходка в парка винаги ще е добър вариант. Съветваме да не се качвате на автомобила, за да стигнете до близкия парк или планина, а заменете колата с обществен транспорт или споделено пътуване.Също така, разходката в парка може да има само по благоприятен ефект, върху психиката Ви, заявяват учените.

 1. Избягвайте превоза с автомобил
  Въздухът на натоварен път, обикновено е и най-мръсният. Особено вреден в задръстване. Ако нямате възможност все пак, използвайте споделено пътуване с колеги до работа.
 2. Джала Нети-Йога техника за прочистване
  Джала Нети е лесна техника, която може да се прави всекидневно, за поддържане на добра хигиена на вашият нос. По този начин изчиствате замърсяванията от вредните прахови частици, също така облекчавате различни състояния като синузит, алергии, астма, мигрена, болки в гърлото, кашлица и др.
  Джала Нети е древна индийска йога техника, която преведена буквално означава „прочистване с вода”. Джала Нети е малко позната техника в западния свят и често срещана практика в Индия. Препоръчително е тя да стане ежедневен ритуал – както миенето на зъби.
  Джала Нети трябва да се прави сутрин или вечер – ако работите и/или живеете в замърсена околна среда с вредни прахови частици. Редовните промивки на носа с Джала Нети помагат за облекчаването на много здравословни проблеми и настинки.
  От какво се нуждаете за Джала Нети?
  За Джала Нети са ви нужни- специална каничка с дълъг накрайник, вода и морска йодирана сол.
  За да практикувате Джала Нети, предварително трябва да приготвите подсолената вода. Течноста трябва да е хладка към топла и с вкус на сълза.
  Упътване за ползване можете да намерите в каничката вътре, която сте купили или в интернет.
  Техниката може да бъде полезна и при някои видове заболявания на ушите като инфекция на средното ухо.
  Джала Нети подобрява чувствителността на обонятелните нерви.
  Смята се също така, че йога техниката има положителен ефект върху епифизната и хипофизната жлеза, които контролират хормоналната система. Това има хармонизиращо действие върху емоционалното поведение.
  Джала Нети се отразява добре на психическия център, известен като Аджна чакра, което помага за „събуждане” на по-високи състояния на медитация.
  Йога техниката стимулира визуализацията и концентрацията, както и дава по-голяма усещане за яснота на ума.
  Джала Нети е подходяща техника и за хората, които искат да откажат тютюнопушенето, тъй като намалява тенденцията за дишане с уста. Освен това промиването на носа прави човек по-чувствителен към замърсяването от поглъщането на дима, като по този начин влияе положително на мозъка и го стимулира по-лесно да се бори с физическото и психическото пристрастяване.
 3. Отваряйте прозорци, които гледат към спокойни улици
  Отварянето на прозорци откъм тихи улици е препоръчително за проветряването на дома и влизането на свеж въздух. Ако отворите прозорци към натоварена улица или булевард, това означава да влезе по-скоро мръсен въздух, отколкото чист.
 4. Не спортувайте в натоварени пикови часове
  Замърсяването на въздуха е най-голямо в час пик. Ако спортувате навън, най-добре излизайте рано сутрин преди трафикът,късно вечер или в близкият парк.
  Още информация за предпазване от мръсният въздух можете да намерите на сайта СМОГ на екологично сдружение „За Земята“, както може да проверите какво е качеството на въздуха в града ви.
  Инструктор по Йога – Anna Velic