Натоварваме гърба, но докога ?

Взимането на чаша кафе от срещуположната страна на масата натоварва междупрешленните дискове на гръбнака ви толкова, колкото вдигането на тежест от 10кг в близост до тялото. 

Никой не се е спасил от болките в гърба, рано или късно те ни връхлитат. Това се дължи на начина на живот , които водим, от процесите на стареене или от травми. Как можем да си помогнем? Като създадем добри навици за правилна стойка, правилно вдигане на тежести и предмети, също така да изпълняваме упражнения укрепващи гърба и повишаващи гъвкавостта му.

Грижата , която можем да полагаме за гръбнака е да се опитаме да спазваме неговите естествени извивки. Всяка неправилна стойка го натоварва. Неправилна стойка по време на сън, по време на работа, по време на шофиране, прекаленото изгърбване или прекалената изправена позиция , всички тези стойки  натоварват нашето гръбначе. 🙂 . Лошата стойка много бързо може да се превърне в навик. С времето мускулите и връзките на гръбнака ни започват да се удължават или да се скъсяват, а тялото ни не е глупак , то се изкривява така, че да му е удобно. Направо се деформира! Не го допускайте !

За здрав сън!

Въпреки че натискът, който тежестта на горната част на тялото упражнява върху гръбнака, значително намалява в легнало положение, лесно може да се заеме неудобна поза по време на сън. Трябва да избягваме да спим по корем с извита глава на страни , а също така да оставаме дълго време в една и съща поза. Повечето от нас спят между 6 и 8 часа, така че инвестиция добър матрак си струва.

  • Колкото е по-голямо леглото толкова повече пози може да се заемат и да се чувстваме добре;
  • Подборът на матрак е много важен. Търсете умерено твърд матрак, нито много мек , нито много твърд. Изберете такъв, който поддава достатъчно, за да приеме формата на тялото ви, но не чак толкова мек, че да потъвате в него. Гръбнакът трябва да запази естествените си извивки! Матракът също трябва да бъде обръщан редовно. ;
  • Възглавницата трябва да е също подходяща. Не използвайте дебела, твърда или няколко възглавници, правилото е да използвате такава, която поддържа врата на една линия с останалата част от гръбнака.

Лошата стойка в седнало положение е основна причина за проблеми с кръста. Седенето натоварва гръбнака ни много повече, отколкото като седим прави или ходим. Ако седим със смъкнато или прегърбено тяло , напрежението върху гръбнака е 150% по-голямо от това при изправен стоеж. Правилната стойка в седнало положение е изключително важна. Ако имаме възможност , трябва да се раздвижвате на всеки 20мин.- дали ще бъдат просто кръгчета с ръцете, врата или краката няма толкова значение, просто раздвижването на която и част от тялото ни да бъде ще промени положението на тялото ни и ще размести позицията ни.  Разбира се тези , които работят много дълго време седнали е хубаво да правят различни подходящи движения за гърба. При болки в гърба лекарите вече не препоръчват почивка в леглото, а движение. Без движение междупрешленните дискове започват да се втвърдяват и свиват, връзките губят еластичността си , а мускулите около гръбнака отслабват. Освен това упражненията ни помагат да поддържаме и добро тегло. Останалата част от тялото също трябва да има добра и балансирана мускулатура. Например , ако коремните мускули са ни слаби , то ще ни боли кръста!

Движението не наврежда , а помага когато е умерено, подходящо и балансирано за нашата възраст и възможности. Наслаждавайте се на живота, като не спирате да се движите- дали ще е нагоре, надолу, встрани , с някой под ръка 🙂 или сами, наслаждавайте му се и се усмихвайте!