Повиши имунитета си навреме!

Повиши имунитета си навреме!

  Дали говорим за обичайната простуда през Зимния сезон или за ГРИП, ще ви представим в следващите редове как да се предпазите навреме от грипа или как да го пресечете още в началото, за да не се стига до усложнения.
При хора с по-слаб имунитет, като малки деца, възрастни хора или хора с хронични белодробни заболявания болестите могат да причинят по тежки последици.

Според нас най-доброто лекарство е превенцията, затова ще ви предложим няколко изпитани рецепти за подобряването на имунитета в нашият организъм.

Етеричните масла от портокал, лимон и мента имат антисептични свойства, които са подходящи за неутрализиране бактериите във въздуха у дома. Може да използвате различни способи за целта. От съд с вряла вода и няколко капки масло, до етерична лампа сът свещ или дифузер.

Сиропът от черен бъз е отличен имуностимулатор. Можете да си намерите в Аптеките, на пазара или да си направите сами. Дозировката за възрастен човек е по 1 супена лъжица сутрин и вечер на гладно, след около 20 мин се пие една чаша топла вода. За деца до 15г. по 1 кафена лъжичка сутрин и вечер в чаша вода на гладно. Сиропът НЕ е подходящ за деца под 2 години..

Ореховата тинктура има също невероятни имуностимулиращи свойства, а в комбинация с карамфил, ванилия и канела, освен че е много полезна е и много приятна и за пиене. Дозировката за възрастен човек е по 1 супена лъжица сутрин и вечер на гладно, след около 20 мин се пие една чаша топла вода. За деца до 15г. по 1 кафена лъжичка сутрин и вечер в чаша вода на гладно. Тинктурата НЕ е подходяща за деца под 4 години. Можете да намерите в специализирани магазини и аптеки или да направите сами в сезона.

Прополисът (клеева тинктура) също укрепва много добре имунитета и може да се приема както превантивно, така и по време на боледуване, като слагате по 10 капки в чая си или във вода, като правите гаргара преди да го изпиете. Сутрин и вечер на гладно.Не добавяйте прополис в течности с температура по-висока от 40 градуса, защото, тя ще разруши лечебните свойства на прополиса.
Прополис НЕ се препоръчва за деца до 3 години, заради опасност от алергизиране и на хора, алергични към мед или други пчелни продукти.

Масажът вечер преди лягане на краката и ушите също е от голямо значение, тъй като всички точки, свързани с органите на нашето тяло се намират там. Масажирайте с различни масла и олиа по желание, които ще ви накарат да се отпуснете и чувствате още по приятно. (кокосово, бадемово, зехтин) Препоръчва се за всички.

Дали сте здрави или болни от грип / вирус – Пийте Витамин Ц допълнително. За здравите препоръчителната дневна доза е 1000 мг, а за боледуващите 2000 мг. Винаги предпочитайте сезонните зеленчуци и плодове!

Билковите чайове и като цяло консумацията на повече течности се препоръчват през всички сезони, тъй като тялото ни еоколо 85% вода. Билковия чай действа благоприятно на организма и е много подходщ при често боледуващи хора.

Лечебен пост САМО плодове и билков чай е един от начините да подкрепим естествените оздравителни сили на тялото. Когато за определен период от време спрем да внасяме в тялото храни, които изискват от него да вложи цялата си енергия в техния метаболизъм и обезвреждане на токсините, то може да насочи силите си към това да се освободи от всички болни и увредени клетки. Най-благоприятното време за това е Екадаши календар съобразен с Фазите на луната. Този процес се нарича още ендогенно хранене или автофагия. Процесът започва след 3 дни въздържане от храна. Лечебният пост използва този природен принцип, като го стимулира и подкрепя. Лечебният ефект на поста се засилва с поне 30 мин.ходене пеш на ден, масажи, йога, паневритмия, ароматерапия, Рейки, Медитация. Времето за лечебния пост е най-малко 5 дни.

Написаното тук НЯМА за цел да замени консултацията с професионалист. За Въпроси и най-добри резултати, моля свържете се с вашият личен лекар!

Йога инструктор Anna Velic